hunting_for_beauty

Instagram

сряда, 20 ноември 2013 г.

Грижа за зъбки

На всички ни е ясно, че голяма част от чара ни е хубавата усмивка. Хубава не значи непременно подредена, но значи поддържани, бели зъбки + свеж дъх. За съжаление понякога мирисът, който излиза от устата ни не зависи само от това как, колко и с каква паста се мием. Дори и дъвките не помагат. Тогава трябва да се обърнем към лекар, за да открием първоизточника. Но ако всичко е наред, 4-5 минутки отделено време сутрин и вечер вършат чудесна работа.

Днес ще ви разкажа / покажа, как аз се грижа за моите леко криви зъбки. Леко криви, защото някой не е носил шина като малък :)

Естествено, това което на всеки му изплува в съзнанието, когато чуе устна хигиена е четката и пастата за зъби. За това започвам с тях.

Аз използвам (не се смейте) 4 пасти - 2 вида сутрин и 2 вечер.

Няма да се впускам в подробности за това, какво съдържат пастите на руския концерн Глорион, защото вече съм го описала ТУК. Само ще подчертая, че в тях няма някои от най-вредните вещества, криещи се в обикновените пасти в отсрещния супермаркет. Щастлива съм, че ги открих и ги ползвам с удоволствие.


 Сутрешната паста за зъби - Radonta е предназначена да ни събуди и да ни даде свеж дъх поне до обяд. След това, ако сме наблегнали на чесъна е безпомощна. ;) Освен това се грижи венците да са здрави, а зъбките - подготвени за борба срещу бактериите, които предстои да ни атакуват през целия ден.



Приятен мирис и вкус на билки и свежест. Леко по-плътна консистенция, от колкото на обичайна паста. Но точно заради това е и много икономична.

С комплекс от растителни екстракти, хлорофил и морска сол.
Дори сутрин все още да ми се спи и мързи, с удоволствие посягам към светлозелената тубичка, която ми дава свеж старт на деня.



Понякога посягам към "старата", почти изхабена, но все още в силата си  Lavera Basis Sensitive Organic Echinacea and Propolis Toothpaste. Паста за зъби с Ехинацеа и Прополис - 75мл



Състав:

Sorbitol, Aqua, Hydrated Silica, Calcium Carbonate, Xylitol, Maris Sal, Xanthan Gum, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Echinacea Purpurea Extract, Commiphora Myrrha Extract, Achillea Millefolium Extract*, Propolis, Arnica Montana Extract*, Aroma**, Limonene**. * сертифициран биологичен продукт. ** натурални етерични масла. 

Сертицирано от BDIH



Паста за зъби от ежедневна серия на Лавера. Съдържа био екстракт от ехинацея и силно минерализиращ прополис. Без добавен синтетичен флуор. 100% без синтетични консерванти, оцветители, аромати и нефт.
Проблемът при нея беше, че ми се струваше твърде слаба за нощна грижа и от време на време посягах към обикновената паста за зъби, която мъжът ми ползва, за да почувствам зъбките си наистина чисти.


















Сутрин, за освежаване е добър вариант. Усещам леко солен вкус, който се отразява и в аромата и. Но общо взето не е много по-различен от обикновените.

Принципно, ако още от вечерта съм подготвила добре защитата на зъбките си, сутрин нямам нужда от дълго и продължително четкане. Пия само кафе, така че на се налага да премахвам остатъци от храна.

А помощниците ми вечер са:

Radonta evening - любов от първо миене!

С комплекс от билкови екстракти (алое, карамфил, масло от чаено дърво, розмарин и още, и още...) тя образува защитна плака по зъбите, облекчава състоянието на венците (кръвотечение, възпаление) и действа приспивателно. :)

Кутийката блести ужасно, но се надявам, че се чете и така
В началото си мислех, че с тази приятна гелообразна консистенция в тъмно зелен цвят няма да почувствам истинска защита. Но тя наистина оставя усещане за чистота. В същото време приятният тревен аромат ме потопява в света на спокойствието и релакса. Не се доверявам лесно, за това не си мисля, че това чувство е лъжовно, просто защото го пише на опаковката.


 Присъства и лекото "лютене", което според мен трябва да го има всяка една добра паста за зъби. Предполагам, че то спомага за минималното изтръпване на венците след употребата и.

Веднъж, два пъти в седмицата (особено сега в сезона на червеното вино ;)) използвам Radonta white, която нежно избелва зъбите,възстановява емайла, предотвратява развитието на кариеси и зъбен камък.

С такъв род пасти за зъби човек трябва да е предпазлив. Въпреки, че наистина частиците в тази са деликатни, винаги съществува риск от травмиране на емайла. Всеки стоматолог ще потвърди, че избелващите пасти НЕ са подходящи за всекидневна употреба.  Изберете тази избелваща паста за зъби, в която няма натриев бикарбонат (т.е. сода), а съдържа титанов диоксид, който оказва по-малки травми на зъбния емайл.
Може ясно да видите сините гранулки, подпомагащи избелващия процес.
Мирисът и консистенцията на Radonta white са типични, като на обичайните пасти за зъби. Разликата е, че усещам наистина положителна промяна след използването и. Отново надписите върху опаковката не лъжат. :)



Изборът на четка за зъби също е от огромно значение за чувството на комфорт и спокойствие. След като дълги години съм се мъчила в незнанието си и търсейки да купя нова четка, гледах съотношението марка (производител) - цена си докарах първоначална фаза на парадонтит. Нямаше случай да си мия зъбите и да не ми кървяха венците. Бях стигнала до там, че предпочитах сутрин да използвам само вода за уста, но не и да четкам отново зъбите си, защото се появяваше болка и възпаление. Благодарение на свеки разбрах, че четките се делят на soft, medium и hard.



За мен е вече е без значение марката. Търся винаги soft. Тя не травмира венците ми, а в съчетание с подходящата паста за зъби върши чудеса в тази посока. Също така предпочитам косъмчетата да не са равни, за да могат да проникват и на по-недостъпните места.


Другият навик, който промених запознавайки се с опасната страна на козметиката, която ползваме е нанасянето на количеството паста за зъби. Обикновено в рекламите пастата е обилно поставена по дължината на косместата част на четката. Но знаете ли, че количество колкото грахово или бобено зърно е напълно достъчно за ползотворното измиване? Като плюс приемам факта, че така рискът от поглъщане намалява, а състоянието в джоба се подобрява. :)


Тъй като споменах по-горе за вода за уста, нека ви покажа, коя ползвам в момента. Нетипично за бюти блогър аз не останах очарована от продуктите на Bilka, които до сега съм пробвала. Но случайно четейки състава на водите в аптеката попаднах на тази, която доста ме заинтригува.


Без някъде на опаковката парадийно да е лепнат етикета БИО или натурална и т.н., тази вода е чудесна алтернатива в масмаркет производството. В нейния състав влизат повече от 10 вида лечебни растения и лактати на млечната киселина, които създават най-ефективната екобариера срещу появата на кариеси, потъмняване на зъбния емайл и възпаления на венците от различно естество

Не я ползвам всеки ден, защото люти зверски, а и вкусът и не е приятен. Но при случай на нужда или просто, за да убия лош дъх се опитвам, колкото е възможно по-дълго да я задържа в устата си (което повярвайте е доста трудно), а после хубаво да изплакна остатъците от нея. Не веднъж и два ме е спасявала от наченки на афтички или друг вид възпаления.




Когато някой упорит остатък от храна ме тормози между зъбките, на помощ се притичва конецът. Моят е марка Oral B. Не съм пробвала друг вид, защото изразходването му става страшно бавно и го имам от години. Доволна съм. Самото конче е обградено с нещо, като восък, който придава приятна, хладна и свежест. Избягвам честото му ползване, за да не нараня венците си. Поради същата причина, когато го правя съм много внимателна. Забравила съм вече какво е клечка за зъби, с която на времето съм си правила дори рани с кръв.




Последният помощник, на който ще обърна внимание всъщност взех за 3 годишната ми дъщеря. Но почти не минава миене на зъбите ми без да съм се възползвала и аз от услугите му, а за хлапенцето ми не представлява интерес.  :(
Купих го от DM и по далечните ми спомени струваше между 1 - 2 лв. Дължината му е 6,5см и не мисля, че пречи на интериора в банята (моята е в подобни цветове). Но ако ви дразни очите, винаги може да го поставите от вътрешната страна на някое шкафче. Захваща се с вакуумче където и както пожелаете. Завърта се в средата и е готово за следващо отмерване. :) Ако пък желаете, изцяло се измъква от държача.

Това малко пясъчно часовниче отмерва точно три минути, което всъщност е нормалното (минимално) време за миене на зъби. Често ми се случва да се разсейвам с други мисли в главата или да си разглеждам физиономията, докато четкам зъбките си, но от време на време винаги поглеждам към малката джаджа.

Това беше от мен с любов! :) С радост ще приема въпроси и съвети по темата.

2 коментара:

  1. Здравейте Диана, с голям интерес чета вашите публикации и искам да споделя че много ми харесват. Браво, продължавайте в същия дух :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за подкрепата! Тя означава много за мен! :)

      Изтриване