hunting_for_beauty

Instagram

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Светът в чашата ми

Пътувания и завръщания.
Бродим по света и у нас, опитвайки се да попием всичко, което сме видели, но когато ежедневието ни обсеби, остават само... спомени. За това...
Винаги си купуваме нещо малко или пък голямо, нещо което ще ни напомня за мястото, където сме били и сме били щастливи.
Най-често носим в куфарите си сувенири, в които живее духът на техния дом. Някои пазим за себе си, други - подаряваме на семейство и приятели.
Тъй като съм практичен човек, винаги предпочитам да мога да използвам всеки един предмет в дома си. Не обичам "Праходържачки"! Така съм кръстила всичко, което стои във витринката и само хваща прах. (По същата причина не успях и да се влюбя в красиво изглеждащите плюшени играчки.) За това от няколко години събирам ЧАШИ. С тях мога да пия кафето, чая и вода, ако си поискам, а в същото време средната им цена в Европа е около 5 евра, което смятам, че не е особено много.

Надявам се, че ще ви е интересно да хвърлите един поглед на света през моите чашки :)



Първото ми излизане от територията на България беше преди около 10 години. Бях се запътила към слънчева Гърция. Тогава контролът по границата беше още по-затегнат. Аз като едно диваче се разтичах щастливо, че виждам свят, а граничарите взеха да ме преследват и да викат по мен. От тогава винаги съм много стегната и тихичка по митниците. :)

ГЪРЦИЯ

Първата чашка, която си купих - чаша от Елада ;) с типичните архитектурни орнаменти и изображения. Дълго време си пиех кафето в нея, но истината е, че не ми е приятно в черна чаша да пия черно кафе. :) Нищо не се вижда и изведнъж свършва.



За щастие имах доста други пътувания до съседката ни -  Халкидическия полуостров, Солун, Метеора, Олимп. Харесвам Гърция и нейното спокойствие.


 Следващите две чашки, които показвам са подарък от семейството ми.

Тасос и Кавала


Санторини


   Бих искала и аз да отида някога там. Санторини - малкото китно островче.


АВСТРИЯ - Виена

Вече виждам прекрасно черното си кафе в тази бяла порцеланова чаша. :) Всяка сутрин се докосвам до Виена и давам един по-аристократичен старт на деня си. Малко се разочаровах от Виенското колело, но всичко останало ме накара да се почувствам така, сякаш всеки момент ще срещна Моцарт и заедно ще отидем на бала, ще потанцуваме и ще слушаме звуците на пианото. 


Завършила съм средно образование със специалност "Строителство и Архитектура". (Висшето е друго :) ) Учейки, случайно пред погледа ми попадна Къщата на Хундертвасер . Останах безкрайно заинтригувана от нея. Изпълних една от мечтите си, да я видя на живо. :) Съответно и това трябваше да се отбележи с една чашка. Наздраве! ;)


МОЛДОВА

Малка и за съжаление много бедна държава, приютила като свои деца изплашените от войната българи. Всички ми се сториха много мили хора и въпреки, че нямат са готови да дадат и последното на госта си. Там ядох най-вкусната руска салата и пих най-добрата и мека водка с истински житен клас ;) А червено им винце направо не го коментирам.

ИТАЛИЯ


 Там се озовах в края на карнавала във Венеция :), която имах възможност да посетя два пъти. Първия ден валеше такъв дъжд, че не можех да погледна нагоре. Като иглички се забиваше в главата и очите ми. Разревах се на сред Сан Марко, цялата прогизнала, измръзнала, гладна... Втория ден обаче времето ме съжали и се усмихна топло и приятно. Всичко беше както трябва.


Естествено, трябваше да имам спомен и от едно от най-любовните кътчета на света... Верона


А тази е подарък от бати ;)

Интересна чашка, наклонена е като самата кула в Пиза. :)


СЛОВАКИЯ ( не Словения ;) )

Взех си тази чашка още докато с мъжа ми бяхме гаджета. Това е неговата родина, а вече и на малката ни интернационална дъщеричка :)

Като споменах мъжа ми, ето какво ми донесе той преди около месец-два:

СЪРБИЯ

Това е другата чаша, която в момента е в експлоатация. :) Предполагам изображението върху нея е на така наречената Белградска крепост.

Едни мили словашки приятели ходиха на почивка в...
ХЪРВАТИЯ


...Не мога да повярвам, как са се сетили за мен. Тази ефектна чаша от Хърватия е пътувала до Словакия, а от там моята персона я пренесе до България. Голяма разходка :)

Всичко останало е подарък от брат ми, който пътува служебно до много интересни места. Искрено му благодаря, че се сеща за his little sister :)

ЛИТВА

Изрисуван е гербът на Вилнюс - столицата на Литва. На снимките в интернет изглежда наистина красив и привлекателен град. Кътче на света, където не всеки би се сетил да отиде на екскурзия например, но защо не?!


ИСПАНИЯ


Много красива, удобна стъклена чаша, която все още не смея да използвам :)


КОРЕЯ

На пръв поглед нищо особено... Но представете си, колко далеч е тази чаша от дома си - Южна Корея. Страна, толкова различна и обаятелна...


Обединени арабски емирства - ДУБАЙ


Тази чашка е примата в колекцията ми. Не е най-далечната, но е най-красивата! Златна с инкрустирани диаманти! Естествено, че са фалшиви, но на кой му пука. :) Изобразен е Burj-Al-Arab, който е един от най-скъпите хотели в целия свят. Последният любопитен факт, който прочетох за него е, че се предлага 24 каратов златен iPad на гостите по време на престоя им, за да могат да се ориентират кое, къде се намира. :) Свят, в който най-вероятно никога няма да мога да се потопя.

Вие какво носите за спомен от вашите странствания?
Ще ми е любопитно да споделите по-долу.

С най-топли чувства:
Diana

7 коментара:

  1. Страхотен пост и прекрасна колекция! :)) Начинът ти на писане също много приятен за четене :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за прекрасните ти думи! Оценявам ги високо, защото са написани от човек с невероятно елегантен и стилен блог! :)

      Изтриване
  2. Супер яката колекция, особено наклонената чаша ми напълни душата <3

    ОтговорИзтриване
  3. Да, само при подреждане всеки път ми пречи :) Всички - прави, а само тя ми стои несиметрично и мъъъничко ме тормози. ;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен пост :)
    Аз също много искам да отида до Санторини :) Имам чувството, че ще си бъде такова, каквото на картичка, а именно - картичка хахаха Не знам как да обясня, но ми изглежда като най-чистото и спретнато място на света :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо страхотна колекция от чаши! <3
    Много ми харесаха тези от Пиза, тази с формата на сърце и чашаъа от Хърватска :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви безкрайно, мили момичета!...
    WomanBerry Berry и аз искам да отида там! Освен брат ми (чашата е подарък от нега) имам и друг познат, който беше там. Завиждайки им се надявах, че реалните снимки няма да са като картичка. Е, да, но не! :) Прекрасно е!
    Pink Flower, да, много са оригинални. Все още не съм пробвала да пия нещо от тях. Преставям си, че би било истинско оливане, поливане и разливане. :)

    ОтговорИзтриване