hunting_for_beauty

Instagram

неделя, 31 август 2014 г.

Pure & Natural - NIVEA?

Смятам себе си за човек, който почти изцяло ползва безвредна козметика. Тази насоченост датира от около две години. В началото се хвърлях на всичко що имаше био сертификати и почти забравях да чета състава на продуктите, които купувах. 
Един ден попаднах на следния парадокс: на опаковката едва ли не най-крещящо се мъдреше въпросният печат, а когато се загледах по-внимателно в етикета, забелязах, че продуктът беше доволно фрашкан с петролати и други подобни (вече не помня точно). Представяте ли, колко голямо беше изумлението ми?! Как е възможно? Коя организация маркира този продукт като био? Невероятно! Реших, че дори някъде трябва да пиша до съответните държавни институции, за да ми кажат редно ли е това и защо лъжат клиентите си?
Не писах, но разбрах от други източници, че въпросният продукт имал една/две био съставки и съответно сертифицирането е за тях! Ееееех, този маркетинг! Така го бяха изтъкнали, че съм сигурна, че не само аз съм се заблудила по този начин...
Съответно осъзнах, че не трябва да вярвам на нищо друго, освен на изписания състав и собствената си преценка.
Така започнах да заглеждам продукти и без сертификати. Оказа се, че някои от тях имат доста чист състав. А и да има нещо, което според едни от най-известните сайтове с тази насоченост е с потенциален риск, оглеждам какъв точно е той. Да чукна на дърво до сега алергия не съм имала и вещества, които по техните таблици са отбелязани като потенциални алергени не ме притесняват особено. Също има значение какъв точно е типа продукт, колко време стои на кожата ми и т.н. Толкова много други вредни неща поглъщам и вдишвам всеки ден, та маааалко алергенче не ме притеснява ;)

И така, един февруарски ден, вдъхновена от публикацията на Lemon Bee - ЗА практичния шопинг реших  да погледна, каква козметика лежи по стелажите на хипермаркет - Hypernova в Словакия. Сигурна бях, че нищо няма да си харесам и че всичко ще е фрашкано с "боклуци". Преминавайки със скептично око по рафтовете се натъкнах на Nivea pure & natural. С насмешка, убедена, че това е поредният зарибяващ трик, взех млякото за почистване на грим. Възможно ли е? Аз ли греша някъде? Никъде не виждам някоя от вредните съставки, които са ми се набили в главата! Не мога да повярвам! В България отдавна бях спряла да поглеждам към този бранд. Помислих си, че точно тази серия още не е внесена тук (Бг) и реших да рискувам и да пробвам.

Лятото все пак се огледах за продукти от тази чиста серия и всъщност успях да видя pure & natural и тук. Дори в БГ сайта им всичко е подробно описано.

Почистващото мляко NIVEA VISAGE Pure & Natural е с чисто органично арганово масло и органично алое вера, без парабени, силикони и изкуствени оцветители. Почиства кожата деликатно и изцяло премахва грима, запазвайки естесвения баланс на кожата и дарявайки я със здрав вид.

Как действа?

Аргановото масло е естествен източник на витамин Е и има забележителни антиоксидантни свойства. То осигурява идеална защита от свободните радикали, следствие от стрес и вредни външни влияния и подпомага защитната функция на кожата.

Гелът от Алое Вера е богат на витамини, минерални соли, амино киселини и ензими. Той е познат със своите хидратиращи и лечебни свойства, което го прави изключително подходящ за едновременно почистване и хидратация.

Подходящ за: всеки тип кожа.



Какви са моите впечатления?

Маха грима ми безупречно. Дори и най-големите наслоявания не му се опъват. Достатъчно е да задържа за секунди тампончето и по-голямата част от спиралата вече я няма. Повтарям. Потретвам просто за сигурност понякога... Може би само водоустойчив грим би бил труден за сваляне, но за тази цел са двуфазните лосиони.
Дискомфорт - нулев! Няма дразнене, щипане, зачервяване... Нищо. Чувствам очите си прекрасно.
Крайното усещане е много приятно! Няма и следа от остатъчен филм по кожата, а тя е хидратирана и нежна. Толкова комфортно ме кара да се чувствам, че на два пъти преди да си легна се усещам, че всъщност не съм си измила лицето и не съм нанесла нощната си грижа. Изморена и гузно си казвам:"Карай!.." Очакванията ми бяха, че ще се събудя с малки гадни пъпчици от запушени пори и разни други неприятни нещица, но съм се лъгала. Кожата ми беше отпочинала (до колкото може, когато не ти достига сън) и спокойна. Чиста и безметежна...

Млякото е в стандартна опаковка с удобно капаче, текстурата му е гладка и полутечна, ароматът - fresh, като долавям и нотки на алое...



Оказа се, че и съставът е наистина изненадващо добър:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Methylpropanediol, Dicaprylyl Ether, Hydrogenated Vegetable Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice,Tocopherol, Sodium Cetearyl Sulfate, Citric Acid, Alcohol Denat., Caprylyl Glycol, Trisodium EDTA, Methylisothiazolinone, Linalool, Limonene, Citronellol, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Geraniol, Parfum

Със светлозелено са напълно безвредните съставки;
С потъмняване на зеленото е означена слаба "опасност";
С оранжевите букви - съставките влизат към средната скала;
И се оказа, че най-вредното, което се съдържа тук е парфюмът. За незнаещите - парфюмът се води с висок потенциален риск по-скоро заради това, че е неясен произходът му. 


Би ми било любопитно да прочета мнението ви, ако сте ползвали продукт от тази серия. 

За вас ловува:
Diana

7 коментара:

  1. Чудесна статия! Много ми харесва колко труд си положила и за означаване на вредните и безвредните съставки с различните цветове! Аплаузи хихи! Очаквам още подобни статии!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, безкрайно много ти благодаря за добрите думи! <3 Наистина е невероятно усещането, когато трудът ти се оценява! Ще се опитам да оправдая очакванията ти! :)
    Поздрави и много положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, определено трябва да се гледа съдържанието, защото има страхотии по магазините, особено тези, които не са специално примерно за по-чисти продукти. Но дори и с техните продукти и марки трябва да се внимава. :)))
    Браво се старанието!
    Много хубаво ревю. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно ревю,това с цветовете винаги ми е харесвало и помагало много да науча нови вредни съставки. Браво <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Галке! :) Опасявах се, че ще ме оплюеш, защото ти не признаваш продукти без сертификати ;) Отдъхнах си! Хи хи!

      Изтриване