hunting_for_beauty

Instagram

събота, 1 юли 2017 г.

Моята слънцезащита - лято'17 (органик)



Здравейте!
За съжаление моето "основно море" свърши и не се знае после колко и кога ще мога да се понося по вълните му...  За сметка на това пък имам изградено мнение за цели четири продукта, предназначени да защитят кожата ни от слънцето. Ако вие все още сте в чудене какво да изберете, ви предлагам да продължите да четете.

Първо искам да ви запозная с някои факти, които трябва да имате предвид при избирането на такъв род продукти:
Оксибензон. Тази разпространена слънцезащитна съставка е свързана с нарушаване на хормоналната система. Избягвайте я и купувайте сертифицирани био продукти!
Ретинил палмитат. Тази съставка може действително да предизвика увреждане на кожата, изложена на слънце.
Титановия диоксид не предпазва от UVB лъчите по същия начин, както го прави цинкът.

Тази схема е взета от сайта: https://www.sungrubbies.com 

Тази схема е взета от сайта: https://www.sungrubbies.com 
Слънцезащитният фактор (SPF) показва доколко продуктът е ефективен в защитата на кожата от двата вида ултравиолетови лъчи.
Дори слънцезащитни продукти с високи слънцезащитни фактори НЕ предлагат пълна защита от ултравиолетовите лъчи, затова трябва да избягвате ранните, следобедни часове на плажа.

И след това "лирично" отклонение се връщам към продуктите, които избрах за себе си и моето семейство. Ето какво ни казват производителите:



Слънцезащитен крем Baby - Alverde - SPF 30 150мл
Предпазва чувствителната бебешка кожа с чист минерален филтър. Широкоспектърната филтърна система и витамин Е надеждно предпазват от слънчево изгаряне и предотвратяват стареенето, причинено от слънцето, при редовно използване. Екстракт от еделвайс и глицерин овлажняват кожата. Висококачествени растителни масла, като слънчогледово, зехтин и масло от жожоба поддържат кожата на бебето мека и еластична. 
Веган. С водоустойчива формула.
СЪСТАВКИ: Aqua, Titanium Dioxide (Nano), CocoglycErides, Helianthus Annuus Seed Oil *, Isoamyl Laurate, Polyglyceryl - 2 dipole Yhydroxy stearate, Polyglyceryl - 3 polyresin Icinol, Glycerin, Helianthus Annuus Seed Cera, Magnesium Sulfate, Olea Europaea Fruit Oil *, Simmondsia Chinensis Seed Oil *, Alumina, Stearic Acid, Glyceryl Caprylate, levu file 320 acid, tocopherol, p- anisic acid, sodium levulinate, alcohol, Leonto Podium Alpinum Extract 
* Съставки от сертифицирано биологично земеделие.

Нямам точен спомен, но в главата ми се върти, че струваше или 18лв, или 13лв (със зрителна памет съм). Може да се закупи от дрогериите DM.
Слънцезащитен лосион Wooden Spoon “Baby and Family” - 30 SPF / 50 мл.
Как мъжът ми нескопосано нанася Wooden Spoon и съответно
резултатът върху ръката му в края на плажния ден.
Определено лосионът им РАБОТИ! :)
Ефикасна и природна слънцезащитна грижа съставена от нежни органични масла и цинков оксид. Водоустойчив, лесен за нанасяне и високоефективен продукт без химични филтри, без консерванти, без петрол, без алергени и без синтетика! Изключително нежната и чиста формула го прави подходящ за цялото семейство.
За бебето – формула без алергени и химични съставки. Лесно се нанася и е водоустойчив, което спестява задължителното повторно нанасяне след бурни игри във водата.
За мама – дълбоко и нежно подхранване на кожата. Благодарение на богатия си на масла състав, кожата е много по-мека, хидратирана и подхранена. Тенът се запазва по-дълго и се намалява риска от белене на кожата след слънце. Не оставя бели петна при нанасяне и при намокряне.
За мъжете – истинска природна и сериозна защита за жадните за приключения. Нанася се лесно, не стои мазно, икономичен е и в удобна airless опакова, което защитава продукта при екстремни ситуации.
СЪСТАВКИ: Sunflower (слънчоглед) Seed Oil*; non-nano Zinc Oxide 20% (цинков оксид); Theobroma Cacao (какао) Seed Butter*; Butyrospermum Parkii (ший) Butter*; Cocos Nucifera (кокос) Oil*; Cera Alba (пчелен восък)*; Tocopherol (витамин Е),
*Сертифицирани органични

цена: 17.95 лв. Може да бъде купен от ТУК

Oil spray BIOSOLIS - SPF6 -
125мл
За по-тъмна кожа или вече изложена на слънце. Висока концентрация на масло от Каранджа. Овлажнява и преструктурира горните слоеве на епидермиса. Това масло съдържа борбамия, която увеличава защитата и разширява UV спектъра, особено в областта на UVB. Осигурява гладък и продължителен тен.
Нецапаща формула.
СЪСТАВКИ: Pongamia Glabra (Karanja) Seed Oil*, Brassica Campestris ( Rapeseed ) Oil *, Sesamum Indicum Seed Oil*, Dicaprylyl Carbonate, Simmondsia Chinensis L. (Jojoba) Seed Oil*, Argania Spinosa Kernel Oil*, Parfum, Tocopherol.
*Сертифицирани органични продукти от ECOCERT Greenlife
100% от всички ингредиенти са с натурален произход
89.75%  са органично производство

Този спрей ми беше подарък от миналогодишна поръчка и реално не съм го плащала. Вече не се предлага в сайта на ArminaBio откъдето дойде, но там има други страхотни биозащити. Намерих го в www.bio-cosmetic-brands.com за 27.99лв.

Био слънцезащитен крем BIOEARTH - SPF 50 / 150 мл
Eфективна защита от вредните UVB и UVA лъчи. Неговата приятна текстура се абсорбира бързо, овлажнява и не оставя лепкаво усещане. Незабавна защита без бял филм върху кожата. Формулата не съдържа наночастици. Предотвратява кожни възпаления и зачервявания. 
100% минерални слънцезащитни филтри. Не съдържа парфюм. Хидратиращ. Не съдържа никел. SPF тестван (според Европейската директива за козметика). Не съдържа парабени, пропиленгликол, витамин А. Този продукт е сертифициран от ICEA.
СЪСТАВКИ: Aqua [Water], Dicaprylyl carbonate, Zinc oxide, Glyceryl stearate SE, Titanium dioxide, Caprylic/capric triglyceride, Sodium stearoyl lactylate, Glycerin, Pongamia glabra seed oil, Cetearyl alcohol, Sorbitan stearate, Malva sylvestris (Mallow) flower/leaf extract*, Helichrysum angustifolium flower extract*, Avena sativa (Oat) bran extract*, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Calendula officinalis flower extract*, Helianthus annuus (Sunflower) seed oil*, Tocopheryl acetate, Citrulline, Allantoin, Lactic acid, Phenethyl alcohol, Caprylyl glycol
*сертифицирани био съставки
Купих го от www.bio-cosmetic-brands.com В момента е намален от 42лв на 35.70лв. Там също има голямо разнообразие на други слънцезащити, за които имам ревюта в блога



Съставът на всички описани продукти е в зелено, като това не е за да го отделя зрително, а за да покажа, че всеки един ингредиент вътре не е опасен за здравето. Единствено не намерих в нета информация за levu file 320 acid, която се съдържа в Alverde, но това е вид киселина и вярвам, че като е на последните места не би трябвало да е проблемна.
Не знам дали обърнахте внимание, но с тъмно съм маркирала nano и non-nano. В последно време цинковият оксид и титановият диоксид се произвеждат в нано размери. Наночастицата е парче материал, който е толкова малък, че трябва да се измерва в нанометри. Един нанометър се равнява на една милиардна част от един метър. За сравнение, 10 000 наночастици биха могли да се поберат в диаметъра на човешкия косъм!
Има вярвания, че нано частицата би могла да влезе в кръвния поток, но non-nano  - не. Поради тази причина  non-nano се смята за по-безопасно. Със сигурност химическите слънцезащитни продукти навлизат в кръвообращението, затова бягайте далеч от тях.
От друга страна при проучването си разбрах, че научни изследвания не дават никакви доказателства, че цинкът или титанът могат да влязат под дермалния слой, ако са nano. Според доклад на Германския федерален здравен институт цинкът остава на повърхността на кожата, тъй като не се абсорбира. В доклада се отбелязва, че цинкът може да остане на повърхността на кожата и да се натрупва около космените фоликули, но растежът на космите ще избута частиците на повърхността на кожата.
Най-големият проблем с наночастиците в козметиката е заплахата от инхалация, когато се използват в прахове и спрейове. Затова такива продукти ги търсете да са задължително non-nano!
Изводът, който си направих е, че няма да омаловажавам стойността на Alverde, след като само в него е отбелязано, че има нано частици. Най-вероятно това е причината да е най-евтин от всички и със задоволителен размер (мл) (за слънцезащита ли говоря? ;) ).


Що се отнася до опаковките, видяхте ги по-горе как изглеждат. Няма и аз подробно да ви ги разказвам.  Доволна съм от всяка една. И все пак първо място заема Wooden spoon с тяхната airless. Изхабих го до най-най- последната капка.. 

Ароматите им са си типични био/натурални, като изключа този на Alverde. Явно заради бебешко/детското му предназначение миришеше много приятно, но в никакъв случай натрапчиво.

Консистенцията: Biosolis е олио и няма как да да има различна консистенция. :) Wooden spoon ми се стори една идея по-лекичък от Alverde, а Bioearth е най-гъст. 

Нанасяне
Alverde - не слагайте изведнъж пълна шепа. После се разнася доста трудно. По-добре чрез натрупване да се постига желания резултат. Но като цяло съм доволна. Жълтият му цвят го прави по-трудно забележим на кожата. След намокряне леко побелява.
Wooden spoon - като цяло е най-лесен от трите лосиона. Най-деликатен, но и след него има бели следи. Няма как. Реално това е филтърът, който ни предпазва. 
Biosolis - най-секси :D Оставя кожата красива, бляскава, подхранена и когато е леко загоряла.... ;) Използвах го за краката си, но чак след 3 - 4 дни от престоя си на плажа.
Bioearth - разочарова ме... Виждате ли на снимката горе този "кир ефект"? Доста борба беше докато успея да го притисна до кожата. Ако човек отдели мноооого време може и да успее изцяло да го разнесе и дори да не остават следи като от другите два.


Извод:
Alverde: Плюсове - най-достъпен, най-евтин, жълтият му цвят го прави една идея по-незабележим. Минуси - леко ме притеснява това, че е с нано частици и никога не мога да го премахна изцяло в банята. 
Wooden spoon: Плюсове - с лека консистенция, нежен, а в същото време силен при защитата, българска марка. Минуси - въпреки че е икономичен (тази опаковка ми беше от края на миналото лято) все ми се струва малко като грамаж (50мл), а ако го умножа по три (150мл) - цената му ще скочи над всички останали, което го прави най-скъп. (не, че няма защо да е така)
Biosolis: Плюсове - незабележим, изключително подхранващ, дава ми самочувствие на плажа;) Минуси - когато намалее съдържанието му трябва да се внимава да не се накланя, иначе "сламката" вътре не го "хваща" и не го издърпва нагоре към помпичката.
Bioearth: май ще попадне в графата "средна хубост". Много ме разочарова, заради супер трудно разнасящата се консистенция и заради това, че свърши мноооого бързо. Добре че разполагахме с този на детето, та накрая тримата се мазахме с "мечето". 

Ако искате да видите кои други био слънцезащитни продукти съм пробвала може да надникнете 

както и тук -  Lavera за лятото...

Пожелавам ви страхотно лято'17! Много удоволствия и спомени да имате! :* 

4 коментара:

  1. Лично аз избягвам слънцезащитни продукти, които оставят бял филм върху кожата, Въпреки че е логично точно те да предпазват повече..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз нямам проблеми... На плажа най-малко се стремя да съм красива. :D Или съм омазана в пясъка или кисна в морето... Най-прекрасна съм, когато сложа шнорхела :D

      Изтриване
    2. Хахаха, разбирам Ви, винаги на първо място е забавлението!

      Изтриване