hunting_for_beauty

Instagram

неделя, 5 юни 2016 г.

Масло от био сусам на ARMINABIO

Привет, приятелчета!
Ето че настъпи времето да си поговорим за поредния герой в блога.



По всички правила за съхранение на масла, то се помещава в бутилка от тъмно стъкло. Така светлината не може да проникне в него и да образува нежелани процеси, също и всякакъв вид пластмаси не могат да повлияят върху качеството на продукта.


В 50-те милилитра няма нищо друго, освен чисто, биологично произведено масло от сусам.  Ароматът му е ненатрапчив, но и ми напомня за нещо сладичко. Сусамка? ;) 
Наситено на витамин Е, лецитин, метионин, минералите калций, магнезий, фосфор и естествени антиоксиданти, сусамовото масло забавя процесите на стареене, връща блясъка на косата и прави кожата еластична и нежна като кадифе. Приложенията му са безброй, но ще ви разкажа аз за какво го използвах и какъв беше ефектът.


Най-впечатляващото му свойство е, че прониква дълбоко в клетките на кожата и усещам как моментално я подхранва. Някои други масла я омазняват повърхностно, но не успяват да облекчат напрежението от сухота, което често ме мъчи по ръцете. Имах период, в който всяка вечер го използвах. Неимоверно то беше в досег и с ноктите ми. А ноктите ми са нещо, с което хич не се гордея. Чупят се бързо, слаби са, разделят се и никога не мога да ги пусна дълги. Е, един ден се размислих, че е странно, че още не са се счупили, а видът им е учудващо здрав. Реших да си направя експеримент и да прекратя използването на сусама. Резултатът е видим. Наложи се да ги изрежа до дъно, защото отново се бяха върнали в старата си "форма". Никъде в описанието на продуктът не пише,че помага и за нокти, но аз се убедих от лично и искрено вярвам, че именно това масло беше "виновникът". Сега, търсейки повече информация за тази статия се натъкнах на следното изречение: "Трикът на виетнамките за нежни ръце с дълги нокти е масаж – ежедневен и продължителен с няколко капки охладено сусамово масло." Значи не си въобразявам! :)



Зимата използвах сусамчето като нощна грижа. Малко е тежко и не мисля, че е подходящо за мазна кожа, но аз се събуждах с "напито" лице, по-свеж тен, меки бузки като на дъщеря ми. Имах и малко излишен себум, но вечер го нанасях доста обилно, без после да го попивам със салфетка, така че е нормално и да не съм успяла да изтрия всичко във възглавницата си. Не ми е предизвикало запушване на порите, но това са си моите пори и не мога да гарантирам за вашите :D

Да, ръката ми е доста суха, но вижте долната снимка...
Смесвам го с един фон дьо тен, който изсушава кожата ми. В комбинация, двата продукта дават отлични резултати!
Маслото от сусам е подходящо и за коса, но аз така и не успях да го изпробвам там. Просто за косата имам хиляди други...

Така изглежда ръката ми веднага след намазване с масло от био сусам на Армина
Следващите редове са от нета и тъй като са много любопитни ги споделям с вас.

Сусамовото масло е познато от около 5000 години в Далечния Изток и оттогава е използвано за медицински и козметични цели. Запазени са древни китайски, тибетски и индийски рецепти, които се прилагат и днес, и чиято полезност се признава и от съвременната медицина. Не случайно то е включено в най-големите световни фармакопеи. Доказало е добрите си качества и в съвременната козметика. Естественият му състав обуславя неговите важни свойства и употреба:
- Сусамовото масло има дълъг срок на годност, практически не гранясва, приема се много добре от живите клетки и действа антиокислително, като по този начин забавя силно стареенето на клетките.
- Сусамовото масло има много добър козметичен ефект при суха, набръчкана, застаряваща или залющена кожа. При външно мазане и масажиране, то може значително да подобри вида й.
- То е един от малкото естествени продукти, които могат да поглъщат ултравиолетовите лъчи – затова намира широко приложение в слънцепредпазната козметика.
- В качествената козметика за кожа и коса сусамовото масло намира широка употреба, както директно, така и като носител на мастно разтворими съставки, екстракти, витамини и слънцепредпазни филтри.
- Не позволява образуването на киселини в стомаха и дванадесетопръсника, което го прави рядка находка сред повечето масла от растителен и животински произход, създаващи проблеми в това отношение.
- Използва се в менюто за слаби, изтощени и анемично болни, при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания, при деца с недостатъчен растеж и слаба костно-мускулна система или страдащи от лесно кървене. В обширен експеримент е показано, че по 20 капки дневно за 3-4 седмици удвояват броя на кръвните плочици (тромбоцити) при деца със съответни проблеми.
- Външно под формата на капки за нос има облекчаващи и дрениращи свойства при хрема с твърди и оскъдни секреции и сух катар на носа.
- Лечебно-козметичното му действие при трудно заздравяващи рани, изгаряния и други също е познато отдавна.
- То може да се използва за приготвяне на билкови извлеци или като разтворител на етерични масла – както за медицински, така и за козметични цели. Отговори с цитат

Чета още много интересни факти за това безценно масло (намалявало посивяването на косата), но ще спра до тук, защото приложенията му са необятни и блогът няма да ми стигне! :)
Предполагам, че много от вас имат тази бутилчица от септемврийската (2015г) кутия "Good box". Споделете ми, използвахте ли го, как, допадна ли ви?.

Няма коментари:

Публикуване на коментар